​Jette Wistoft Noyes

Af Anne Lie Stokbro

​Jette Wistoft Noyes er uddannet på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus efterfulgt af et ophold på National College of Art and Design i Dublin, Irland, 1987-89. Gennem årene har hun arbejdet med alle de store, klassiske genrer: Portrætter, figurbilleder og landskaber, ligesom hun har eksperimenteret med installation, skulpturelle udtryk og lyskunst.

Noyes’ kunst er præget af eksperimenter og undersøgelser af de forskellige mediers udtryksmæssige og kommunikative egenskaber. Hvilket malerisk formsprog udtrykker bedst et lille barns personlighed, hvordan fortolkes et kystnært landskabs identitet som installation, kan man genskabe en guldaldertegning som tredimensionel form? For Jette Wistoft Noyes er den eksperimenterende refleksion og fordybelse i de maleriske og æstetiske spørgsmål drivkraften i et kunstnerisk værk, som gennem årene har udfoldet sig i både heftig ekspressivitet, som det var tilfældet med portrætmalerierne fra 1990erne og 00erne, i på én gang kraftfulde og meditative naturabstraktioner fra samme periode og i de neo-romantiske landskabsmalerier, som hun er optaget af her og nu.

For Jette Wistoft Noyes er kunsthistorien, både den fjerne og den nære, en stadig kilde til inspiration. Ikke, at hun optager tidligere tiders kunst som sin egen. Hun ser snarere kunsten som en kollektiv erfaring, der kan bygges videre på. I 2014 skabte hun således, i bøjelig neontråd, en lysende, installatorisk gendigtning af en Johan Thomas Lundbye-tegning fra 1840erne og forenede deri fortidens ønske om præcision og idealisering med nutidens teknologi. I dag bruger hun digitale fotografier og projektioner fra nutidens intenst dyrkede landbrugsnatur som afsæt for undersøgelser af det (national)romantiske natursyn, som Lundbye var repræsentant for, og som helt frem til i dag har præget landskabsmaleriet.

Ved siden af sit kunstneriske virke er Jette Wistoft Noyes engageret i en række faglige fora. Hun var i 2009 med til at danne udstillings- og bogprojektet Nordjysk Kunst Nu, i 2011 var hun en af initiativtagerne til kunstnernetværket MNKK, Midaldrende Nordjyske Kvindelige Kunstneres internationale netværk for kunst, og hun har siden 2006 været formand for BKF-Nordjylland.​

Uddannet fra

Det Jyske Kunstakademi og det nationale kunstakademi i Irland: National College of Art and Design, Dublin -1989

Nogle relevante udstillinger

2016: TO+FEMale,​ Frederikshavn Kunstmuseum, 100 års jubilæum KKS. 

Katalog tekst af Anne Lie Stokbro

2014: REmantics, V58, århundredets festival 2014.

2011: Gæst ved Apriludstillingen Vrå.

2010: Billedkunstfestivalen PORT2020, Hidden Places, Hirtshals Fyr og Bunkeranlæg med lyskunstneren Hans E Madsen

Fra åbningstalen Hirtshals Fyr, PORT2010 v/ museumsinspektør, Kunsten i Aalborg, Aase Bak, 2010

2009:

"Nordjysk Kunst NU"

Quo Vadis, Galleri V58, Århus

Alexandra Balshøj, Kunsthistoriestuderende, Århus Universitet, maj 2009. Del af ferniseringstalen til udstillingen "Quo Vadis" i Galleri V58, Århus.

Vægmaleri I forbindelse med åbning af Kunstruten v/ Lisbeth Hermansen, Mygdal i december


2008:

16Mar-27Apr : Alstrupbilleder.

01Mar-30Mar : Udstilling i Taastrup Kulturhus.
19Jan-05Mar: Galleri Raaschou i Hjørring sammen med Mogens Otto Nielsen.

Fra åbningstalen i Galleri Raaschou v/ kunstnerisk leder, Vråudstillingen, Anne Lie Stokbro, 2008


2007

"Observationer fra det nordlige Vendsyssel"
To malere fra Vendsyssel, en indfødt, Lene Palm Larsen, og en tilflytter, Jette Wistoft Noyes, giver hver deres bud på indtryk af landet og menneskene i landsdelen. JWN har planlagt at bidrage med maleri, tekst, foto, installation, videoklip m.m.

Observant Møde af Troels Laursen


​"Hilsen til Lønstrup", i Kulturhuset »Lønstrup Bio«.​En udstilling, der bygger bro igennem tiden fra en ganske bestemt barndomsoplevelse i 1962 i og syd for Lønstrup, vest for Hjørring, til et fotoforløb samme sted i tidsrummet 2002-07.

2006

"Break i Alstrup"​En Break&co udstilling, hvor kurator og kunstnerisk direktør A. Break for første gang blev introduceret i Danmark. Udstillingen udførtes af kunstnerne Lise Seier Petersen og Jette Wistoft Noyes. JWN bidrog med maleri, tekster, installation, foto og videoklip

2005

"Culture at a crossing"​An original exhibition with the theme, meeting across borders; 100 artists from Denmark and 100 artist from Poland. Each artist contributed 10 paintings 20x20cms.
Arranged by Farum Kulturhus and The Embassy of the Republic of Poland and Gallery LABYRINT in Krakow.
Farum 1-31 October 2005
Kraków 8-31 October 2005

2002

Birzai Area Museum, "Sela", Birzai, Litauen.​Pleinair med kunstnere fra Finland, Litauen og Danmark med efterfølgende udstilling.

1999

Galleria Podlaska, Polen.​Pleinair med kunstnere fra Litauen, Hvide Rusland, Polen og Danmark med efterfølgende udstilling.

1996

Projekt "Tid og Rum", Rønde​Et forløb af maleri i offentligt rum på et 20 m2 stort lærred fem dage á fem timer, hvor jeg arbejdede det over igen og igen. For hver time ændrede jeg farveholdning, teknik og motiv, som var planlagt på forhånd. Efterfølgende var der opklipning af billedet der var endt som tre store portrætter ned til i alt 351 små lærreder hver 18x18 cm, som derefter igen er blevet til mange små portrætter.

1992

Eros-Thanatos, Baunhøj mølle.

Medlem af / deltager i:

 • Bestyrelsen for Hjørring Grafiske Værksted 2014
 • Apriludstillingen Vrå 2011
 • Medinitiativtager til og deltager i: Midaldrende nordjyske kvindelige kunstneres internationale netværk for skæv kunst. www.mnkk.dk 2011
 • Styregruppe og kunstnerisk ledelse I kunstfestivalen PORT2010. Støttet af Kunstrådet og senere en lang række fonde.
 • Medinitiativtager og medarrangør af NordjyskkunstNU. Et udstillingsprojekt af medlemmer af Bkf-Nord sammen med andre professionelt arbejdende kunstnere i Nordjylland. Støttet af Kulturministeriet, Kulturaftalen Nordjylland og Region Nordjylland. 2009
 • Bestyrelsen for Aalborg Kommunes Kunstfond 2007-09
 • Formand for bestyrelsen for BKF Nord (Billedkunstnernes Forbund, region Nordjylland) 2006 -* Det Grafiske Værksted Hjørring 2006 -* Kunstnergruppen Break&co 2006
 • KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund) 2002
 • BKF (Billedkunstnernes Forbund) 1989

Rejser og ophold af særlig betydning nævnes:

 • Pleinair ophold I Polen og Litauen I 90´erne og 2000´erne.
 • Studieophold I Dublin I slutningen af 80´erne.
 • Ophold I Øst- og Sydøstasien I 80´erne (Fillipinerne, Borneo, Malaysia, Indonesien, Singapore, Indien, Nepal, Tibet, Kina, Hongkong).
 • Rejser til Færøerne I 70´erne og 80´erne.​

Firmainformation

​Glimsholtvej 452

9870 Sindal

​Telefon: 86 36 71 92​​

​E-mail: no-yes@no-yes.dk

No - Yes v/Jette Wistoft Noyes